Šta je fizikalna terapija

Fizikalna terapija podrazumeva primenu fizičkih agenasa u terapijske svrhe. Pod fizičkim agensima mislimo na primenu toplote, leda, električne struje, magnetnog polja, laserskog zračenja itd.
Uopšteno govoreći svi ovi oblici terapija ispoljavaju jedan, dva, više ili kombinaciju različitih efakata. Neki od efekata su:
Analgezija: kroz stimulaciju određenih nervnih vlakana prouzrokujući zasićenje kičmene moždine nervnim impulsima.

Ultrazvučna terapija

Ova vrsta terapije deluje u vidu dubinske mikro masaže tkiva poboljšavajući cirkulaciju, bolju resorpciju edema, ima lako analgetsko dejstvo, reguliše spazam mišića, poboljšava trofiku mišića.
Terapija je indikovana ukoliko imate problema sa sledećim stanjima:
Mišićni spazam, bolovi u vratu, leđima.
Distenzija, fibroza, hematoma, edema.
Kontraktura.

Spondilotičnih promena kičmenog stuba.
Degenerativne promene zglobova (koksartroza, gonartroza).
Razni oblici sportskih povreda.
Terapija ultrazvukom je prijatna, opuštajuća, neinvazivna metoda. Na tretirani deo tela nanosi se gel i sondom ultrazvuka se laganim kružnim pokretima održava kontakt sa obolelim segmentom. Ukoliko se kombinuje sa primenom određenog leka, npr. diklofenak, kamfor, ibuprofen, tada govorimo o ultrasonoforezi. Ultrazvuk povećava propustljivost ćelijske membrane i omogućava direktnu aplikaciju leka u oboleli segmet na potpuno bezbolan način.

Magnetna terapija

Magnetoterapija koristi energiju elektromagnetnog polja u svrhu lečenja. Terapija je bezbolna i efikasna metoda koja pospešuje regeneraciju oštećenog tkiva ubrzavajući Vaš oporavak.
Terapija je indikovana kod sledećih stanja:
Povrede koštano-zglobnog sistema (istegnuća, distorzije, ruptura, preloma…).
Bolovi u vratu i leđima.
Reumatska oboljenja, degenerativne promene na zglobovima (artroza, reumatoidni artritis…).
Postoperativna stanja, brže zarastanje rana, preloma, kontraktura, loše periferne cirkulacije, dekubitusa…
Svoje dejstvo ovaj oblik terapije ispoljava pospešujući regeneraciju tkiva kroz poboljšanje cirkulacije, bolju ishranu tkiva i njegovu snadbevenost kiseonikom. Ima antiedematozno dejstvo (smanjuje otok), antiinflamatorno (deluje protiv zapaljenski) i analgetsko koje se ogleda u smanjenju bola.
Kontraindikovana je primena kod dece, trudnica, febrilnih stanja, maligniteta, tuberkuloze, pejsmejkera i drugih električnih uredjaja.

Laseroterapija

Terapija laserom je još jedan oblik fizikalne terapije koji je potpuno bezbolan.
Primenjuje se u lečenju bolnih stanja, povreda, preloma, rana i ulceracija na koži, neuroloških oboljenja. Predstavlja oblik laserske akupunkure na određenim tačkama na telu.
Svetlosni snop prodire u tkivo ljudskog tela i ispoljava svoje dejstvo kao analgetsko, antiinflamatorno, regenerativno i reparativno (biostimulativno).
Kontraindikovana je primena kod trudnoće, tromboza krvnih sudova, zapaljenja vena, malignih oboljenja, krvarenja i stanja sklonih krvarenju.
U našoj Ambulanti Fizio Vitalis, na raspolaganju Vam je savremen laser niskog intenziteta (LLLT). Svetlosno zračenje lasera je oblik energije jasno definisanih karakteristika.

Elektroterapija

Terapijska primena struja različitih modaliteta prestavlja eletroterapiju. Efekat dejstva struja je širenje (vazodilatacija) krvnih sudova cime se poboljšava cirkulacija krvi i limfe, pospešuje se resorpcija edema, bolja je trofika tkiva. Zapaljenski procesi se ublažavaju čime se otklanjaju glavni faktori koji dovode do pojave bola.
U terapijske svrhe, u našoj ambulanti Fizio Vitalis, najčešće korišćeni oblici struja su Tens i interferentne struje, pa će one biti bliže objašnjene.

Interferentne struje

Interferentne struje su struje srednje frekvencije koje nastaju iz dve sinusoidne naizmenične struje koje se međusobno preklapaju u raznim kombinacijama. Rezultat njihove interferencije je struja niske frekvence 1 do 100Hz koja odgovara razlici frekvenca tih dveju struja. Interferencija se događa u dubini tkiva pa se ove struje nazivaju endogenim strujama.
IFS deluju simpatikolitički, vazodilatatorno, menjanju ćelijske procese promenom propustljivosti ćelijske membrane. Terapijsko delovanje je smanjenje bola, smanjenje otoka i upale, povećanje mišićne kontrakcije, povećanje opšte i lokalne cirkulacije, stimulacija zarastanja koštanog i mekog tkiva.

Smanjenje bola nastaje delovanjem blokade aktivnosti nociceptora i uklanjanjem iz oštećenog područja supstanci koje draže nervne završetke. Smanjenje otoka i upale nastaje povećanim uklanjanjem produkata metabolizma povećanjem lokalne cirkulacije.
IFC primenjujemo kod stanja kao što su:

  • Poremećaj periferne cirkulacije.
  • Povrede kostiju i zglobova.
  • Sportske povrede, povrede mišića i tetiva.
  • Degenerativne bolesti zglobova
  • Bolna stanja kičme.

Kontraindikovana je njihova primena kod opštih razloga kao što su promene na koži, rane, ulceracije, sva stanja sa narušenim integritetom kože. Zabranjena je primena u trudnoći, febrilnim stanjima, srčani pejsmejker, maligniteta, tromboze. METAL nije kontraindikacija i smeju se primenjivati kod stanja gde su aplikovani neki oblici endoproteza, šina, šrafova…

TENS

Transkutana Elektro Nervna Stimulacija je tehnika draženja perifernih nervnih završetaka impulsima naizmenične struje. Prema teoriji bola, draženje strujom izaziva aktivaciju debelih aferentnih vlakana, što za posledicu ima smanjenje bola.
Osim primene TENS-a u analgeziji, ova tehnika se koristi za elektroakupunkturu i lečenje mišićnih atrofija.
Kontraindikacije za primenu TENSa skoro da ne postoje. TENS ne smeju da koriste osobe sa pejsmejkerom i drugim električnim uređajima ugrađenim u telo, kao ni pacijenti koji boluju od od epilepsije i srčanih aritmija. Elektrode za primenu TENSa ne bi trebalo postavljati u predelu karotidnog sinusa, gravidne materice, na oštećenu kožu i u blizini usta i oka.

Elektrostimulacija Mišića Compex aparatima

Compex aparati, savremeni i efikasni aparati svetski poznatog švajcarskog proizvođača, predstavljaju vodeći način eletrostimulacije mišića kako u profesionalnom sportu tako i u zdravstvenoj rehabilitaciji. Terapija Compex-om obezbeđuje efikasniji trening, brzu mišićnu regeneraciju, izgradnju i oblikovanje mišića, sprečavanje atrofije nakon povrede, razmekšavanje ožiljnog tkiva (fibroza), bržu sportsku i zdravstvenu rehabilitaciju.
Compex eletrostimulacija postiže se stimulacijom nervnih završetaka električnim impulsima koji se prenose preko elektroda. Električni impuls generisan u Compex aparatima odlikuje visok kvalitet, sigurnost, komfor, delotvornost, a obezbeđuje stimulaciju mišića na svim delovima tela.
U našoj ambulanti Fizio Vitalis na raspolaganju su Vam Sport Elite model namenjen širokom spektru stanja, sportskih, estetskih i zdravstvenih, kao i SP 8.0 Wireless koji Vam obezbeđuje dodatku udobnost tretmana i treninga sa bežičnim transmiterima električnog impulsa.

Tecar terapija T-CARE

Tekar terapija spada u najsavremenije medicinske procedure iz oblasti termoterapije. Ova metoda zasniva se na primeni visokofekventnih struja tkz. radiotalasa koji dubinski prodiru u tkivo, pretvaraju se u toplotu i koristeci prirodne potencijale oporavka tkiva ubrzavanju njihovu regeneraciju. Uz tekar terapiju postižemo bolju cirkulaciju, bolje dopremanje hranljivih materija, obogaćivanje tkiva kiseonikom, eliminaciju štetnih produkata metabolizma, zapaljenskih agenasa što su sve faktori koji ce Vaš oporavak učiniti brzim i kraćim.
Ukoliko:
– osećate bol u vratu,
– imate ukočenost u leđima,
– imate problema sa reumatskim tegobama kao sto su artroza kolena ili kuka,

Shockwave terapija

Savremena terapija udarnim radijalnim talasima dostupna je svim klijentima ambulante Fizio Vitalis. Shockwave je moderan i visoko efektivan metod lečenja povreda i bolova. Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primena radijalne shockwave terpije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa. Shockwave terapija se koristi u raznim oblastima: ortopedija, fizioterapija, sportska medicina, urologija. Glavne prednosti su brzo ublažavanje bola i povratak mobilnosti. S obzirom da se radi o nehirurškoj terapiji koja ne zahteva proizvode za ublažavanje bola, idealna je terapija za brzi oporavak i lečenje različitih indikacija koje izazivaju akutne i hronične bolove. Ovaj oblik terapije spada u konzervativne metode lečenja jer neoštećuje integritet kože, a efekat je radikalan jer je u stanju da razbije kalcifikat u mekim strukturama (tetivama) ramenog zgloba (PAHS), teniskog lakta, uklanja trn u peti, kao i kalcifikate u kolenima i kukovima.

Presoterapija

Limfna drenaža je nezamenljiva terapeutska procedura kojom se poboljšava venska cirkulacija, protok limfe i detoksikacija organizma. Ova metoda doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema organizma. U savremenoj primeni, pored manuelne tehnike, sve više i sve efektnije se primenjuje i aparaturna tehnika limfne drenaže korišćenjem specijalno dizajniranih aparata. Najčešće primenjivani oblik aparaturne limfne drenaže je presoterapija. U ambulanti Fizio Vitalis za vas smo obezbedili jedan od najsavremenijih aparata ovog tipa. Princip rada ovog aparata zasniva se na zatvorenom sistemu u vidu manžetni, koje se u toku aplikacije ritmično napumpavaju i vrše pritisak na kožu i tkivo ispod nje. Tokom terapije manžetne se napumpavaju vazduhom sukcesivno, prema utvrđenom, definisanom i vođenom redosledu, uvek prvo one postavljene na udaljene (distalne) segmente tela, pa redom prema središtu tela, prateći pružanje venskih i limfnih sudova. Segmentno povećanje i smanjenje pritiska od periferije ka centru ubrzava vensku i limfnu drenažu i stimulisanje cirkulacije limfe.