+381 13 351 126

kontakt@fiziovitalis.rs

Fizikalna terapija

Previous
Next

Fizikalna terapija podrazumeva primenu fizičkih agenasa u terapijske svrhe. Pod fizičkim agensima mislimo na primenu toplote, leda, električne struje, magnetnog polja, laserskog zračenja itd.

Uopšteno govoreći svi ovi oblici terapija ispoljavaju jedan, dva, više ili kombinaciju različitih efakata. Neki od efekata su:

 1. Analgezija: kroz stimulaciju određenih nervnih vlakana prouzrokujući zasićenje kičmene moždine nervnim impulsima.
 2. Antiinflamatorno dejstvo: ispoljava se kroz smanjenje nivoa prostaglandina što posledično uzrokuje smanjenje lokalizovanog zapaljenskog procesa.
 3. Regenerativno i reparacijsko dejstvo ispoljava se kroz ubrzanje ćelijske deobe, povećanje sinteze kolagena i njegove organizacije u tkivu, poboljšanje procesa razmene materija kroz ćelijsku membranu, povećanje snadbevenosti tkiva kiseonikom.
 4. Antiedematozno: smanjenje otoka putem poboljšanja cirkulacije.

Ovde ćemo se osvrnuti i ukratko pojasniti neke oblike fizičkih agenasa koje u našoj ambulanti primenjujemo u terapijske svrhe.

Ultrazvučna terapija

Ova vrsta terapije deluje u vidu dubinske mikro masaže tkiva poboljšavajući cirkulaciju, bolju resorpciju edema, ima lako analgetsko dejstvo, reguliše spazam mišića, poboljšava trofiku mišića.

Terapija je indikovana ukoliko imate problema sa sledećim stanjima:

 1. Mišićni spazam, bolovi u vratu, leđima.
 2. Distenzija, fibroza, hematoma, edema.
 3. Kontraktura.
 4. Spondilotičnih promena kičmenog stuba.
 5. Degenerativne promene zglobova (koksartroza, gonartroza).
 6. Razni oblici sportskih povreda.

Terapija ultrazvukom je prijatna, opuštajuća, neinvazivna metoda. Na tretirani deo tela nanosi se gel i sondom ultrazvuka se laganim kružnim pokretima održava kontakt sa obolelim segmentom. Ukoliko se kombinuje sa primenom određenog leka, npr. diklofenak, kamfor, ibuprofen, tada govorimo o ultrasonoforezi. Ultrazvuk povećava propustljivost ćelijske membrane i omogućava direktnu aplikaciju leka u oboleli segmet na potpuno bezbolan način.

Magnetna terapija

Magnetoterapija koristi energiju elektromagnetnog polja u svrhu lečenja. Terapija je bezbolna i efikasna metoda koja pospešuje regeneraciju oštećenog tkiva ubrzavajući Vaš oporavak.

Terapija je indikovana kod sledećih stanja:

 1. Povrede koštano-zglobnog sistema (istegnuća, distorzije, ruptura, preloma…).
 2. Bolovi u vratu i leđima.
 3. Reumatska oboljenja, degenerativne promene na zglobovima (artroza, reumatoidni artritis…).
 4. Postoperativna stanja, brže zarastanje rana, preloma, kontraktura, loše periferne cirkulacije, dekubitusa…

Svoje dejstvo ovaj oblik terapije ispoljava pospešujući regeneraciju tkiva kroz poboljšanje cirkulacije, bolju ishranu tkiva i njegovu snadbevenost kiseonikom. Ima antiedematozno dejstvo (smanjuje otok), antiinflamatorno (deluje protiv zapaljenski) i analgetsko koje se ogleda u smanjenju bola.

Kontraindikovana je primena kod dece, trudnica, febrilnih stanja, maligniteta, tuberkuloze, pejsmejkera i drugih električnih uredjaja.

Laseroterapija

Terapija laserom je još jedan oblik fizikalne terapije koji je potpuno bezbolan.

Primenjuje se u lečenju bolnih stanja, povreda, preloma, rana i ulceracija na koži, neuroloških oboljenja. Predstavlja oblik laserske akupunkure na određenim tačkama na telu.

 Svetlosni snop prodire u tkivo ljudskog tela i ispoljava svoje dejstvo kao analgetsko, antiinflamatorno, regenerativno i reparativno (biostimulativno).

Kontraindikovana je primena kod trudnoće, tromboza krvnih sudova, zapaljenja vena, malignih oboljenja, krvarenja i stanja sklonih krvarenju.

U našoj Ambulanti Fizio Vitalis, na raspolaganju Vam je savremen laser niskog intenziteta (LLLT). Svetlosno zračenje lasera je oblik energije jasno definisanih karakteristika.

 

Elektroterapija

Terapijska primena struja različitih modaliteta prestavlja eletroterapiju. Efekat dejstva struja je širenje (vazodilatacija) krvnih sudova cime se poboljšava cirkulacija krvi i limfe, pospešuje se resorpcija edema, bolja je trofika tkiva. Zapaljenski procesi se ublažavaju čime se otklanjaju glavni faktori koji dovode do pojave bola.

U terapijske svrhe, u našoj ambulanti Fizio Vitalis, najčešće korišćeni oblici struja su Tens i interferentne struje, pa će one biti bliže objašnjene.

Interferentne struje

Interferentne struje su struje srednje frekvencije koje nastaju iz dve sinusoidne naizmenične struje koje se međusobno preklapaju u raznim kombinacijama. Rezultat njihove interferencije je struja niske frekvence 1 do 100Hz koja odgovara razlici frekvenca tih dveju struja. Interferencija se događa u dubini tkiva pa se ove struje nazivaju endogenim strujama.

IFS deluju simpatikolitički, vazodilatatorno, menjanju ćelijske procese promenom propustljivosti ćelijske membrane. Terapijsko delovanje je smanjenje bola, smanjenje otoka i upale, povećanje mišićne kontrakcije, povećanje opšte i lokalne cirkulacije, stimulacija zarastanja koštanog i mekog tkiva.

Smanjenje bola nastaje delovanjem blokade aktivnosti nociceptora i uklanjanjem iz oštećenog područja supstanci koje draže nervne završetke. Smanjenje otoka i upale nastaje povećanim uklanjanjem produkata metabolizma povećanjem lokalne cirkulacije.

IFC primenjujemo kod stanja kao što su:

 1. Poremećaj periferne cirkulacije.
  2. Povrede kostiju i zglobova.
  3.  Sportske povrede, povrede mišića i tetiva.
  4.  Degenerativne bolesti zglobova.
  5.  Bolna stanja kičme.

Kontraindikovana je njihova primena kod opštih razloga kao što su promene na koži, rane, ulceracije, sva stanja sa narušenim integritetom kože. Zabranjena je primena u trudnoći, febrilnim stanjima, srčani pejsmejker, maligniteta, tromboze. METAL nije kontraindikacija i smeju se primenjivati kod stanja gde su aplikovani neki oblici endoproteza, šina, šrafova…

 

TENS

Transkutana Elektro Nervna Stimulacija je tehnika draženja perifernih nervnih završetaka impulsima naizmenične struje. Prema teoriji bola, draženje strujom izaziva aktivaciju debelih aferentnih vlakana, što za posledicu ima smanjenje bola.

Osim primene TENS-a u analgeziji, ova tehnika se koristi za elektroakupunkturu i lečenje mišićnih atrofija.

Kontraindikacije za primenu TENSa skoro da ne postoje. TENS ne smeju da koriste osobe sa pejsmejkerom i drugim električnim uređajima ugrađenim u telo, kao ni pacijenti koji boluju od od epilepsije i srčanih aritmija. Elektrode za primenu TENSa ne bi trebalo postavljati u predelu karotidnog sinusa, gravidne materice, na oštećenu kožu i u blizini usta i oka.

Elektrostimulacija Mišića Compex aparatima

Compex aparati, savremeni i efikasni aparati svetski poznatog švajcarskog proizvođača, predstavljaju vodeći način eletrostimulacije mišića kako u profesionalnom sportu tako i u zdravstvenoj rehabilitaciji. Terapija Compex-om obezbeđuje efikasniji trening, brzu mišićnu regeneraciju, izgradnju i oblikovanje mišića, sprečavanje atrofije nakon povrede, razmekšavanje ožiljnog tkiva (fibroza), bržu sportsku i zdravstvenu rehabilitaciju.

Compex eletrostimulacija postiže se stimulacijom nervnih završetaka električnim impulsima koji se prenose preko elektroda. Električni impuls generisan u Compex aparatima odlikuje visok kvalitet, sigurnost, komfor, delotvornost, a obezbeđuje stimulaciju mišića na svim delovima tela.

U našoj ambulanti Fizio Vitalis na raspolaganju su Vam Sport Elite model namenjen širokom spektru stanja, sportskih, estetskih i zdravstvenih, kao i SP 8.0 Wireless koji Vam obezbeđuje dodatku udobnost tretmana i treninga sa bežičnim transmiterima električnog impulsa.

 

 

Tecar terapija T-CARE

Tekar terapija spada u najsavremenije medicinske procedure iz oblasti termoterapije. Ova metoda zasniva se na primeni visokofekventnih struja tkz. radiotalasa koji dubinski prodiru u tkivo, pretvaraju se u toplotu i koristeci prirodne potencijale oporavka tkiva ubrzavanju njihovu regeneraciju. Uz tekar terapiju postižemo bolju cirkulaciju, bolje dopremanje hranljivih materija, obogaćivanje tkiva kiseonikom, eliminaciju štetnih produkata metabolizma, zapaljenskih agenasa što su sve faktori koji ce Vaš oporavak učiniti brzim i kraćim.

Ukoliko:

– osećate bol u vratu,

 – imate ukočenost u leđima,

– imate problema sa reumatskim tegobama kao sto su artroza kolena ili kuka,

– profesionalno ili rekreativno se bavite sportom, a povrede su deo vaše svakodnevnice,

-ili jednostavno vaše profesionalne aktivnosti negativno utiču na spazam u vašim mišićima tekar terapija je pravi izbor.

Ambulanta Fizio Vitalis i njen tim omogućili su vam da za svega nekoliko tretmana na nedeljnom nivou smanjite Vaše tegobe i poboljšate kvalitet života.

Presoterapija

Limfna drenaža je nezamenljiva terapeutska procedura kojom se poboljšava venska cirkulacija, protok limfe i detoksikacija organizma. Ova metoda doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema organizma. U savremenoj primeni, pored manuelne tehnike, sve više i sve efektnije se primenjuje i aparaturna tehnika limfne drenaže korišćenjem specijalno dizajniranih aparata. Najčešće primenjivani oblik aparaturne limfne drenaže je presoterapija. U ambulanti Fizio Vitalis za vas smo obezbedili jedan od najsavremenijih aparata ovog tipa. Princip rada ovog aparata zasniva se na zatvorenom sistemu u vidu manžetni, koje se u toku aplikacije ritmično napumpavaju i vrše pritisak na kožu i tkivo ispod nje. Tokom terapije manžetne se napumpavaju vazduhom sukcesivno, prema utvrđenom, definisanom i vođenom redosledu, uvek prvo one postavljene na udaljene (distalne) segmente tela, pa redom prema središtu tela, prateći pružanje venskih i limfnih sudova. Segmentno povećanje i smanjenje pritiska od periferije ka centru ubrzava vensku i limfnu drenažu i stimulisanje cirkulacije limfe.

 

Limfnu drenažu primenjujemo u sledećim stanjima:

– Oticanje nogu „teške noge“ povećano opterećenje nogu nakon putovanja, sportskih aktivnosti, sedenja, stajanja,  prevencija celulita, venske insuficijencije, proširenih vena.

– Kao osnova terapije kod svih metoda mršavljenja i kao početak svih redukcionih i detoksikacionih dijeta.

 – Omogućava mršavljenje u regijama koje inače odolevaju redukciji masti.

 

 – Prevencija i usporavanje nastanka znakova starenja kože.

 

–  Za jačanje imuniteta organizma.

 

 – Kao prevencija migrena i glavobolja.

 

 – Kod korišćenja oralnih kontraceptiva.

 

–  U sportskoj medicini – drenaža pre i posle sportskih aktivnosti, kao prevencija zamora mišića (dovodi do brže eliminacije mlečne kiseline iz mišića).

 

 – Terapija nakon liposukcije i drugih metoda estetske hirurgije (ubrzava regeneraciju tkiva, smanjuje otok, bol, napetost, skraćuje period oporavka).

 

Efekti limfne drenaže:

-poboljšava funkciju limfnog sistema

-otklanja otoke

-olakšava bol i umor u nogama i ublažava osećaj teških nogu

-doprinosi detoksikaciji organizma

-potpomaže zarastanju rana

-aktivira metabolizam

-poboljšava cirkulaciju nogu – problem hladnih stopala

-koristi se za oblikovanje tela / nogu

-poboljšava elastičnost kože, usporava starenje kože

-smanjuje pojavu celulita

-redovnom primenom redukuje obim masnih delova

-povećava efikasnost tretmana kavitacije, radiotalasa, kriolipolize

-stimuliše kolagena vlakna

-prevencija je u pojavi reumatskog artritisa

-potpomaže rad creva i deluje protiv zatvora.

Limfna drenaža ima dugotrajnije efekte ukoliko se izvodi stručno i u pravilnim intervalima određeni period. Minimalan broj tretmana je pet, ali optimalni efekti postižu se nakon 10 tretmana tokom nekoliko nedelja. Između dve limfne drenaže neophodno je napraviti pauzu od 48h kako bi se limfnom sistemu dalo dovoljno vremena za njegovu aktivaciju. Poželjno je da limfnoj drenaži prethodi neki oblik aerobne aktivnosti kako bi došlo do potrošnje rezervi energije iz jetre i tako se stvorila potreba za skladištenje novih rezervi oslobađanjem masti iz depoa masti. Zdravim osobama se preporučuje, kao prevencija, dva puta godišnje serija od 10 tretmana, a u međuvremenu, jedna do dve limfne drenaže kao mera održavanja.

 

Shockwave terapija

Savremena terapija udarnim radijalnim talasima dostupna je svim klijentima ambulante Fizio Vitalis. Shockwave je moderan i visoko efektivan metod lečenja povreda i bolova. Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primena radijalne shockwave terpije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa. Shockwave terapija se koristi u raznim oblastima: ortopedija, fizioterapija, sportska medicina, urologija. Glavne prednosti su brzo ublažavanje bola i povratak mobilnosti. S obzirom da se radi o nehirurškoj terapiji koja ne zahteva proizvode za ublažavanje bola, idealna je terapija za brzi oporavak i lečenje različitih indikacija koje izazivaju akutne i hronične bolove. Ovaj oblik terapije spada u konzervativne metode lečenja jer neoštećuje integritet kože, a efekat je radikalan jer je u stanju da razbije kalcifikat u mekim strukturama (tetivama) ramenog zgloba (PAHS), teniskog lakta, uklanja trn u peti, kao i kalcifikate u kolenima i kukovima.

Shockwave terapija je metod koji dovodi do smanjenja bola kod pacijanta, povećava pokretljivost i funkcionalnost pacijenta, a samim tim doprinosi njegovom boljem kvalitetu života.

Dijagnoze kod kojih je indikovana primena terapije udarnim radijalnim talasima su:
-Lateralni epikondilitis (“teniski lakat”),

-Medijalni epikondilitis (“golferski lakat”),

-Patelarni apicitis (“skakačko koleno”),

-Plantarni fascitis (“petni trn”),

-Medijalni tibijalni stress sindrom (“trkačka potkolenica”),

-Sindrom rotatorne manzetne,

-Tendinitis calcarea (“kalcifikat u ramenu”),

-Achillodynia (upala ahilove tetive),

-Bolna prepona,

-Periostitis (“upala pokosnice”),

-Pseudoartroze (nesrasli lomovi kostiju),

 

Zašto je Shockwave pravi izbor za vas:

-Brzo i efikasno uklanja bol,

-neinvazivan tretman,

-bez anestezije, bez lekova

-povećava pokretljivost

-nema nus pojava

-potrebna su svega 3-6 tretmana.